Inwestycje Zagraniczne w Polsce
2015-03-02

Twarze Biznesu

Maciej Szymański obejmuje stanowisko Dyrektora Zarządzającego w polskim oddziale funduszu Waterland Private Equity Investments

Pan Maciej Szymański został powołany na stanowisko Dyrektora Zarządzającego oddziału Waterland Private Equity Investments w Polsce.

Z dniem 16 lutego 2015 r., pan Maciej Szymański objął funkcję Principal (Dyrektora) w Waterland Private Equity Investments B.V. oraz Dyrektora Zarządzającego Waterland Private Equity Sp. z o.o. - warszawskiego biura funduszu. W efekcie tych wydarzeń - Maciej Szymański jest aktualnie członkiem Principals Board (Rady Dyrektorów) Waterland Private Equity Investments B.V.

Maciej Szymański będzie odpowiedzialny za operacje Waterland na rynku polskim, a ponadto za inwestycje w wybranych segmentach działalności funduszu. Maciej Szymański będzie kierował działaniami lokalnego zespołu inwestycyjnego, w skład którego wchodzą Panowie: Dominik Czajewski (Investment Director), Tomasz Karpiński (Investment Manager) i Dominik Sypnicki (Associate).

Zanim dołączył do zespołu Waterland - Maciej Szymański pełnił funkcję Prezesa Zarządu i CEO grupy detalicznej Empik Media & Fashion S.A. - notowanej na GPW w Warszawie, gdzie odpowiadał za całościową strategię Grupy i nadzorował operacje spółek portfelowych.

Wcześniej, przez 11 lat Maciej Szymański pracował w firmie Sephora (wchodzącej w skład Grupy LVMH Moet-Hennessy Louis Vuitton), globalnego dystrybutora luksusowych marek kosmetyków i perfum, gdzie piastował następujące funkcje: Dyrektora Generalnego na Europę Wschodnią, Dyrektora Generalnego Sephora Francja i Prezesa Sephora w regionie Greater China. We wcześniejszej etapach swojej kariery zawodowej Maciej Szymański pełnił funkcje zarządcze w firmach motoryzacyjnych i sektora FMCG w Polsce. W trakcie swojej kariery zawodowej pracował w wielu krajach - w Polsce, Czechach, Rosji, na Ukrainie, w Niemczech, Francji, Chinach i Hong-Kongu.

Studiował Lingwistykę na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego, jest absolwentem Instytutu Zarządzania (IAE) Uniwersytetu Lyon III (Francja) oraz posiada dyplom Executive MBA INSEAD we Francji.

Archiwum: Twarze Biznesu

Biznes Polska Newsletter